Mikä on Vilo

Mikä on Vilo - vuorovaikutuspassi?

Vilo-vuorovaikutuspassi on sovellus vuorovaikutuksen tukemiseen. Sen avulla tehdään näkyväksi vuorovaikutukseen ja kommunikointiin liittyvät tuen tarpeet, onnistumiset ja hyvät toimintatavat sekä arjen tärkeät asiat.

Passi on digitaalinen, joten sitä pystyy käyttämään millä tahansa laitteella; älypuhelimella, tabletilla, IPadillä tai tietokoneella. Sen muokkaaminen ja käyttäminen arjessa on myös helppoa, sillä se toimii nettiselaimen kautta.

Vilo-vuorovaikutuspassissa olevien kuvien ja videoiden avulla voi myös ilmaista mieltymyksistä itse esimerkiksi silloin, kun tutustuu uusiin ihmisiin.

 

Vuorovaikutuspassin sisältö

Passiin kerätään tietoa henkilöltä, henkilön läheisiltä sekä hänen kanssaan toimivilta ihmisiltä. Arkeen liittyvistä asioista voi kertoa tekstin, kuvien tai videoiden avulla, esimerkiksi seuraavan sisältörungon avulla: 

  • Tärkeää tietoa: kerro asioista, mitkä eniten vaikuttavat siihen, että keskustelu ja yhdessä oleminen sujuu ja onnistuu. Mikä olisi lyhyessä ja nopeasti tapahtuvassa kohtaamisessa tärkeää, jotta sinä ymmärrät tilanteessa ja tulet ymmärretyksi?
  • Tue minua näin: minkälaista tukea sinä tarvitset? Jokainen tarvitsee tukea arjessa. Vilo-vuorovaikutuspassin avulla voit tuoda esille mikälaista tukea sinä tarvitset, jotta sinun arkesi sujuu ja onnistuu. Mitä asioita on hyvä ottaa huomioon vuorovaikutustilanteessa, jotta se sujuu?
  • Näin kommunikoin: kerro tavoista, joilla sinä ilmaiset itseäsi; mielipidettäsi, tunteitasi, valintoja, kommentteja. Voit lisätä kuvan tai videon kommunikoinnin apuvälineestäsi tai tavasta, jolla saat parhaiten ilmaistua itsesi ja mielipiteesi. Kerro myös, miten toivot, että sinua tuetaan siinä, että saat ilmaistua itseäsi.
  • Minun arkeni: kerro sinun arkeesi liittyvistä asioista. Voit kertoa esimerkiksi: sinulle tärkeistä paikoista, ihmisistä, hetkistä, tavoista, muistoista. Mitkä ovat sinun vahvuudet ja missä olet taitava?
  • Näistä pidän: kerro kuvien ja videoiden avulla asioista, joista pidät. Kuvat ja videot auttavat näkemään nopeasti asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä.
  • Näistä en pidä: kerro asioista, esineistä, ruoista, paikoista tai muista ympäristöön liittyvistä asioista, joista et pidä ja jotka voivat vaikuttaa vuorovaikutushetkeen ja sen onnistumiseen.