Onnistunut hetki

Mitä sinä näet yllä olevassa kuvassa?

Minä näen kaksi ihmistä, jotka löysivät yhteisymmärryksen. Minä näen iloa siitä, että minä ymmärsin henkilön viestin. Hänen iloa ja onnea siitä, että hän tuli ymmärretyksi.

Tämä pieni onnistumisen ja ilon hetki olisi luultavasti unohtunut minulta, jos minulla ei olisi ollut tästä hetkestä videota ja sitä kautta tätä ihanaa pysäytyskuvaa.

Onnistumisen hetket unohtuvat liian nopeasti mielestä. Haastavat tilanteet jäävät mietityttämään pitempään. Ja usein haastaviin tilanteisiin liittyen myös pidetään palavereita, mutta harvoin pidetään keskusteluita onnistuneista hetkistä. Haastavat tilanteet jäävät mietityttämään: miksi tämä hetki ei toiminut? Mitä siinä tapahtui? Jäikö minulta jokin viesti, ele tai ilme huomaamatta? Ymmärsinkö minä jotain väärin?

Onnistuneisiin vuorovaikutushetkiin pysähtyminen videon ja kuvan kautta auttaa lisäämään onnistuneita hetkiä. Tietoisuus siitä, miten onnistumisen saa aikaan, mahdollistaa sen, että onnistumisia ja hyviä toimintatapoja voi lisätä yhteisiin hetkiin.

Haluan kertoa sinulle, mitä me teimme ennen tätä onnistumisen hetkeä. Asioita, jotka johtivat siihen, että hetkestä tuli näin hyvä tunnelma meille kummallekin. 

Asiakas oli turhautunut ja hermostunut, kun saavuin hänen luokseen. Hänellä oli mielessään asioita, joita hän ei kuitenkaan ollut pystynyt tuomaan esille.

Hän kertoi viestinsä ja mielipiteensä elein, ilmein, äänin ja osoittaen. Minä olin läsnä, häntä varten. Olin kiinnostunut hänen mielipiteestä ja asiasta. Kuuntelin ja näin viestin, näytin ja kerroin mitä havainnoin. Toin esille, että minä ymmärrän sinua. Selvensin minun viestini hänelle, niin että hän ymmärsi minua. Varmistin, että tarkoititko todella sitä, mitä ajattelin sinun tarkoittavan.

Kuva on hetkestä, jossa hän huomasi, että hän tuli ymmärretyksi. Samalla minä huomasin, että kuulluksi tuleminen toteutui. Tässä hetkessä me onnistuimme ja innostuimme yhdessä. Ja se tuntui meistä kummastakin hyvältä.

Miksi kirjoitin tästä?

Tämän blogitekstin tarkoituksena oli saada sinut innostumaan ja kiinnostumaan vuorovaikutushetkien kuvaamisesta sekä rohkaista sinua kiinnittämään huomiota siihen, mikä saa vuorovaikutushetken onnistumaan. Aina emme pysty ymmärtämään sitä, kun olemme yhteisessä hetkessä, mutta hetken havainnoiminen kuvan tai videon avulla voi mahdollistaa sen, että ymmärrämme paremmin meidän pienten ja hyvien toimintatapojen merkityksen.

Kirjoittaja

Henna Sillanpää, Kommunikaatio ILO

Uusimmat Blogi­kirjoitukset

Onnistunut hetki

Mitä sinä näet yllä olevassa kuvassa? Minä näen kaksi ihmistä, jotka löysivät yhteisymmärryksen. Minä näen iloa siitä, että minä ymmärsin

Lue lisää »

Vuorovaikutushetki

Hetki, kun olemme vuorovaikutuksessa toisen kanssa voi olla lyhyt ja nopeasti ohimenevä. Se voi olla kohtaaminen kaupan kassalla tai kuulumisten

Lue lisää »